Belangstelling voor participaties EC Noorddijk?

 

We kunnen nu melden dat ons nieuwe project doorgaat! De leden zijn akkoord en RVO heeft de subsidie toegekend.
Reden dat het toch allemaal wat langer duurt is het vinden van de juiste panelen.
Het nieuwe project wordt gerealiseerd op het dak van Roelf Mulder en een voorwaarde is dat het één geheel vormt met de panelen die er al liggen. Dat was even een zoektocht, maar het is gelukt.

Naast dit nieuwe project volgens de huidige postcoderoos-regeling (SCE) met 60 participaties van 250 Wp, kunnen we ook 40 participaties aanbieden uit één van onze eerdere projecten. Een lid heeft zijn bedrijf beëindigd en biedt zijn participaties ter verkoop aan. Omdat deze participaties nog onder de oude regeling vallen, zijn ze vooral interessant voor leden die meer verbruiken dan eigen panelen opwekken en/of hun aandeel in onze productie is. De energiebelasting over 2023 is hoger dan in alle voorgaande jaren en hoger dan de vergoeding die wij voor de nieuwe participaties uitkeren.

Als je nog ‘ruimte’ hebt in je netto verbruik is het zeker lonend om participaties in een bestaand project volgens de oude regeling (bij) te kopen. Dit heeft twee voordelen ten opzichte van participaties in ons nieuwe project:
1. De vergoeding is hoger: In 2023 is de energiebelasting vastgesteld op € 0,15 per kWh; dat is voor een participatie van 250 kWh € 37,50 terug via de energieleverancier. Daar gaat voor een standaard participatie (met een oorspronkelijke waarde van € 99,-) nog € 10,- contributie af, maar netto hou je dan € 27,50 per participatie over. Dat kan de komende jaren nog weer iets dalen, maar blijft naar verwachting wel ruim boven de € 20,-
2. De aanschafprijs van deze participaties is lager. Omdat ze per 1-1-2021 zijn uitgegeven, betaal je nu voor de overname per 1-1-2023 maar € 85,80.

Ter vergelijking: een participatie in het nieuwe project kost bij aanschaf € 99,- en levert per jaar € 16,- op. Dat is een vaste vergoeding.
Het voordeel van de participaties in het nieuwe project is dat er geen relatie meer is met je eigen verbruik en dat de coöperatie de vergoeding uitkeert.
Nadelen van de participaties volgens de oude regeling blijven dat ze gerelateerd zijn aan je verbruik, dat de hoogte van de energiebelasting elk jaar opnieuw wordt vastgesteld en dat de resterende looptijd van deze participaties nog maar 13 jaar is (ipv 15 voor de nieuwe).

Als je belangstelling hebt voor de oude en/of de nieuwe participaties meld je dan aan via het formulier op de homepage van onze website. Bij de nieuwe – waar het eigen verbruik geen rol speelt – is het maximum aantal beperkt tot 15 participaties per lid. Bij de oude wordt de limiet vooral bepaald door de hoogte van je eigen verbruik.

Reageer snel wat de toewijzing gaat naar binnenkomst van de aanmeldingen

Ik heb belangstelling voor participaties in het bestaande project (PRR)

Ik heb belangstelling voor participaties in het nieuwe project (PRM2)

8 + 5 =